Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


** Idézetek-Versek / ** Buddha **

 

Boldog névnapot !
 

mail

Buddha hercegnek született, és megvilágosodottként halt meg. Nem fektette írásba tanait, azok megismerése közvetítők útján terjedt el. Gondolatai a mai kor emberének is nagy segítséget nyújthatnak a lelki béke megtalálásában. Ki tudja, talán neked is...

Maga a buddha szó jelentése: felébredett, megvilágosodott. Olyan lény, aki megszabadult az anyagi világ kötöttségeitől, és megvalósította a tökéletes, zavarodottságtól és szennyeződésektől mentes tudatosság állapotát. Merülj el az üzenetek tartalmán, és kerülj te is közelebb a buddha állapothoz!

 


"Akiben nincs bölcsesség, nincs elmélyültség sem. És akiben nincs elmélyültség, nincs bölcsesség sem. De akiben bölcsesség és elmélyültség egyaránt van, az közel jár a Nirvánához."

/Buddha/

"Kelj fel ! ÉN-ed által keltsd fel önmagad. ÉN-ed által neveld önmagad. ÉN-ed menedékében, mindig éberen, a legfőbb öröm lesz osztályrészed. Mert ÉN-ed a saját mestered, mert ÉN-ed a saját menedéked. Neveld tehát saját magad gondosan."

/Buddha/

"De ha az élet útján az ember nem talál bölcs és értelmes társra, akiben megvalósult a jóság és önuralom, járjon egyedül az úton, mint a száműzött király."

/Buddha/

"A jóság messziről látszik, mint a Himalája hegye. De a gonoszság rejtve oson, mint a sötétben kilőtt nyíl."

/Buddha/

"Nem azt hívják bölcsnek, aki folyton folyvást beszél, hanem azt, aki békés, szeretetteljes és rendíthetetlen."

/Buddha/

"Vannak állhatatos és bölcs emberek, akik uralkodnak saját testük, beszédük és elméjük felett. Ők a legteljesebb önuralom birtokosai."

/Buddha/

"Való igaz, ez a világ sötétben van, és oly kevesen látják a fényt. Amint csak kevés madár képes kiröppenni a madarász hálójából, kevés lélek képes feljutni az égi szabadságig."

/Buddha/

"Ezer haszontalan szónál többet ér egyetlen szó, amely nyugalmat ad. Ezer haszontalan sornál többet ér egyetlen sor, amely nyugalmat ad. Ezer haszontalan versnél többet ér egyetlen vers, amely nyugalmat ad."

/Buddha/

"Ki ismerné az útját azoknak, akik az élet igazi kenyerén élnek, akik elutasítanak minden fölöslegeset, akik a szabadság egén szárnyalnak a kezdet nélküli térben? Életüket oly nehéz követni, mint a madarak útját az égen."

/Buddha/

Az egész létezés titka, hogy soha nem lenne szabad félned. Sose félj attól, mi lesz veled, ne számíts senkire. Abban a pillanatban, amikor elutasítasz minden segítséget, szabad vagy.

Buddha

Győzd le a haragot békességgel. Győzd le a gonoszt jósággal. Győzd le a kicsinyest nagylelkűséggel, és a hazugot az igazsággal.

Buddha 

A szerzetes, aki az éberség örömét élvezi, és tartózkodik a világ esztelenségétől, úgy megy útján, mint a futótűz, felperzselve a kisebb és nagyobb akadályokat. 

smiley


Aki ébren van, az az állandó csodálat állapotában van. 

smiley


Aki fejlődik a hitben, aki sohasem felejti el legfőbb célját, akinek cselekedetei tiszták, s aki gondosan ügyel cselekedeteire, aki önuralomban tökéletesedik, és aki mindig, örökké éber, az megdicsőül. 

 


Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat. 

smiley


Mind a szellem, mind a testi egészség titka az, ha nem siránkozunk a múlt miatt, nem aggódunk a jövőért, hanem bölcsen és komolyan éljük a jelen pillanatot.

Buddha

smiley

Ha az ember ragaszkodik a haragjához, az olyan, mintha forró széndarabot markolna azzal a szándékkal, hogy megdobjon vele valakit, pedig csakis ő maga fog megégni tőle."

Buddha 

Buddha idézetek

"Az elmúlás a harmónia egyik alappillére. Ha nem harcolunk ellene, összhangban vagyunk a valósággal."

smiley

“Az vagyunk, amit gondolunk. Mindaz, ami vagyunk, a gondolatainkból táplálkozik. Gondolatainkból építjük fel a világunkat.”

smiley

“Könnyebb száz világi vágyat meghódítani, mint egyről lemondani.”

smiley

“Nem könnyű dolog a sok [filozófiai, vallási] rendszerből kiválasztani a helyeset; az egyik ezt választja, a másik azt, a bölcs – egyiket sem.”

“Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat.”

smiley

“Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy tovább adni azokat, akkor azok birtokolnak téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon és örökre a tiéd marad.”

smiley

"Mindannyian saját tetteink rabszolgái vagyunk: Miért haragudnánk emiatt másokra?"

smiley

"Ha tudatában vagyunk az elmúlásnak, ugyanakkor számításba tudjuk venni az emberi létben rejlő hatalmas lehetőségeket, sürgető érzés tölt el bennünket."

"Ne utasíts el könnyelműen jó cselekedeteket, csak mert azt hiszed, kevéssé segítenek. Idővel a vízcseppek egy óriási edényt is megtelítenek."

smiley

"Az olyan érzések, mint az elkeseredettség, a zavartság, a düh, a neheztelés, a harag, a féltékenység és a félelem, valójában nem rossz dolgok, hanem: tiszta pillanatok, amelyek rámutatnak arra, hogy mit fojtunk el."

"A szenvedés csökkentése érdekében meg kell különböztetnünk a fájdalmat magát attól a fájdalomtól, amit mi okozunk csupán azzal, hogy rá gondolunk. A félelem, a düh, a bűntudat, a magány és a reménytelenség mind olyan érzelmi reakciók, amelyek képesek felerősíteni a szenvedést."

smiley

"A saját magunk iránt érzett könyörület képessé tesz bennünket arra, hogy a neheztelést megbocsátássá változtassuk, a gyűlöletet barátsággá és a félelmet minden lény iránti tiszteletté."

smiley

"Amikor a víz vízhez ér, az nem találkozás, hanem egyesülés."

"Az élet legfőbb célja, hogy helyesen éljünk, helyesen gondolkodjunk, helyesen cselekedjünk. A lélek elsorvad, amikor minden figyelmünket a testre összpontosítjuk."

smiley

"Tetteink, szavaink és gondolataink meghatározzák karmánkat, vagyis azt, hogy boldogság vagy szenvedés lesz-e osztályrészünk."

smiley

"Az élet egy folyamatosan változó mozgás: a gyermek születése a csecsemő halálát jelenti, aztán a kamasz megszületése a gyermek halálát. "

smiley

"Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más."

"Helyzetünket paradicsomiként vagy pokoliként is megélhetjük, minden a felfogásunktól függ."

smiley

"Amikor úgy érezzük, hogy elakadtunk és zűrzavar uralkodik körülöttünk, a legjobb háttérbe lépni egy kicsit, időt szánni a gondolkodásra, és emlékezetünkbe idézni a végcélt: Valójában mitől leszünk boldogok? Aztán ezek alapján fogjuk újrafogalmazni, mi a legfontosabb számunkra."

smiley

"Amikor nagy csalódás ér bennünket, azt hisszük, itt a világ vége. Holott lehet, hogy épp egy nagy kaland veszi kezdetét."

smiley

"A szenvedés az emberi tapasztalás része. Az emberek fájdalmat okoznak egymásnak, mi fájdalmat okozunk másoknak ,és a többiek fájdalmat okoznak nekünk. Ennek felismerése nem más, mint tiszta látásmód."

"Gondolkodjunk el azon, mi az, ami valóban értékes, mi ad értelmet az életünknek, és e szerint rangsoroljunk."

smiley

"Mindannyiunknak hallatnunk kell saját oroszlánüvöltésünket-, rendíthetetlen bátorsággal ki kell tartanunk-, mikor mindenféle kétség, kín és félelem gyötör bennünket, hogy kinyilvánítsuk az ébredéshez való jogunkat."
"A gyűlöletre az egyetlen válasz a szeretet."

smiley

"Az egész univerzumot behálózza az ok-okozat törvénye. Nincs egyetlen dolog, egyetlen esemény-sem a belső, sem a külső világban-, amelynek ne lenne oka, és minden oknak szükségszerűen ki kell váltania valamilyen hatást."

smiley
"Nem létezik mester, nem létezik vezető, nincs senki, aki megmondhatná nektek, mit kell tennetek."


"Az erő nem a fizikai képességekből fakad. A legyőzhetetlen akarat a forrása."

smiley

"A tények nem ijesztőek, de ha nem akarsz szembenézni velük, ha hátat fordítasz nekik, és menekülsz előlük, az már ijesztő."

smiley

"A lelkünk és csakis a lelkünk az, ami leláncol vagy felszabadít bennünket."

smiley

"Életünk legfontosabb dolgai nem rendkívüliek vagy grandiózusak. A legfontosabbak azok a pillanatok, melyekben úgy érezzük, valaki megérintett."

"Ne zsúfoljátok tele lelketeket haszontalan gondolatokkal. Minek rágódni a múlton, elébe menni a jövőnek? Maradjatok a jelen pillanat egyszerűségében."

smiley

"Nincs semmi, ami állandó: a nap és a hold felkel, majd lenyugszik; A tiszta, áttetsző napot a sötét, sűrű éjszaka követi. Minden változik, óráról órára."

smiley

"Állandónak tekinteni azt, ami csak átmeneti, Hiú ábránd."

smiley

"Számos szabad tettünk eredménye vagyunk, s ezekért egyedül mi magunk vagyunk felelősek."


"Csakis folyamatos gyakorlással szilárdulnak meg szokásaink, és csakis így tudunk elszántan ellenállni negatív hajlamainknak."

smiley

"Általában azt gondoljuk, hogy a bátor emberek nem félnek semmitől.Valójában pedig bensőséges viszonyban állnak a félelemmel."

smiley

Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy továbbadni azokat, akkor azok birtokolnak téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd a markodban, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod, eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon, és örökre a tiéd marad.

smiley
A boldogsághoz nem vezet út.
Az út maga a boldogság.

A lelkünk és csakis a lelkünk az, ami leláncol vagy felszabadít bennünket.

Buddha 

smiley

A test és a lélek egészségének titka nem a múlton való rágódásban, a jövő miatti aggódásban vagy a borúlátásban rejlik, hanem abban, hogy bölcsen éljük meg a jelen pillanatot.

Buddha

smiley

"A légzés nélkülözhetetlen a test életéhez, a légzés tudatossága pedig nélkülözhetetlen a belső középpont életéhez. " 

/Buddha/

"A tények nem ijesztőek, de ha nem akarsz szembenézni velük, ha hátat fordítasz nekik, 
és menekülsz előlük, az már ijesztő."

Buddha

smiley

"Csak a jelen pillanat a miénk, ez a kivételes és örök pillanat,
mely a szemünk előtt nyílik és bontakozik ki, éjjel és nappal."

Buddha

smiley

Buddha

Tanitása a boldogságról 

Így érvel az ostoba: ez a föld az
enyém, ezek itt az én gyermekeim. Ime
minden együtt van, hogy teljes legyen a
boldogságom mondta Buddha a tanít-
ványainak.
Hallgatói megkerdezték:
Miért ostoba az efféle gondolko
dás?
Mert aki ezt mondja, az azt sem
érti, hogy még ő maga sem a saját tu-
lajdona. Valójában semmit sem birtok-
lunk, csak őrizzük egy ideig. Aki képtelen
a dolgokat továbbadni, azt a dolgok
birtokolják. Bármi legyen a kincsed, úgy
tartsd a kezedben, mintha vizet mar-
kolnál. Ha a tenyeredbe zárod, össze-
nyomod; ha magadhoz láncolod, a lé-
nyegétől fosztod meg. Tartsd szabadon,
es örökre a tied marad. Ez az igazi bol-
dogság!

 

 
 

Megosztás Megosztás a Facebook-on